Сърбия победи Коста Рика с 1:0 в отркиващия мач на група "Е" от Мондиал 2018. В герой за "орлите" се превърна капитана на тима Александър Коларов, който вкара победния гол с брилянтно изпълнение от пряк свободен удар в 57-ата минута и донесе трите точки на своя отбор.

Сърбите имаха предимство през голямата част от двубоя, но направи сериозни пропуски при малкото си голови положения. Чак след гола на Коларов Коста Рика се хвърли в предни позиции в търсене на изравнителен гол, но не успя да преодолее сръбската отбрана и вратаря Стойкович.


Коста Рика заложи на схема 5-4-1, която на моменти преливаше в 3-5-2. С трима в отбрана, плюс двама халф-бека в лицето на Калво и Гамбоа, двойка опорни халфове Гусман и Борхес, Руис и Венегас по крилата и Уреня на върха на атаката.

Младен Кръстаич подреди своите играчи в постройка 4-2-3-1, за разлика от предшественика си Славолюб Муслин, който в квалификациите залагаше на 3-4-2-1. В защита бе включен едва 20-годишния бранител Никола Миленкович, което прати на десния бек опитния Бранислав Иванович.

В средата на терена играта връзваха Матич и Миливойевич, пред тях действаха Милинкович-Савич, Тадич и Ляич, а най-отпред в нападение бе Митрович.

Както се очакваше преди мача, Сърбия влезе като фаворит и владееше повече топката, докато Коста Рика игра предпазливо и добре организирано, с идеята да контраатакува при всяка удобна възможност.

Атаките на "орлите" в началото бяха леко хаотични, докато съперникът бе по-опасен, макар и в по-редките си нападения. Така първото сериозно положение дойде пред сръбската врата.

В 12-ата минута Гонсалес бе оставен сам пред сръбската врата, получи отлично центриране отляво, но от някоко метра с глава не успя да уцели вратата. Секунди по-късно сърбите отговориха с удар на Митрович от границата на наказателното поле, но топката рикошира в защитник и стана лесна плячка за Кейлор Навас.

До средата на полувремето обаче Сърбия нямаше чисто голово положение. Едва в 27-ата минута "орлите" надхитриха противниковата защита и Милинкович-Савич се измъкна сам срещу вратаря. Халфът овладя чудесен далечен пас от дълбочина, овладя топката с едно докосване, но ударът му по земя се оказа слаб и не затрудни Навас.

Към края на полувремето Коста Рика стигна до две добри възможности. Първо Уреня се освободи добре за удар на дъгата на наказателното поле, но стреля над вратата. Малко след това Калво от левия фланг влезе навътре и шутира от границата на наказателното поле, но топката профуча покрай дясната греда.

В 44-ата минута Милинкович-Савич впечатли със страхотна задна ножица, при която Навас плонжира закова топката на терена. В тази ситуация обаче страничният рефер допусна грешка, като вдигна флага за засада, а такава нямаше.

След почивката събитията на терена не се промениха особено. Сърбия дори тръгна по-настойчиво напред в търсене на първи гол. "Орлите" бяха много близо до това още в 50-ата минута, но направиха непростим пропуск. След хубаво двойно подаване Митрович бе изведен сам срещу вратаря и стреля ниско, но Навас отново показа страхотен рефлекс и изби топката.

Седем минути по-късно обаче бетонът на Коста Рика и безупречният до момента Навас бяха пробити. "Орлите" спечелиха фаул в опасна близост отляво, а зад топката застана майсторът на преки свободни удари Александър Коларов. Капитанът на Сърбия завъртя брилянтно топката над стената и намери горния ляв ъгъл на безпомощния Навас - 0:1.

След попадението картината на терена в Самара се промени. Коста Рика вече нямаше какво да губи и тръгна в атака за изравнителен гол. Сърбите пък приеха играта в своята половина, уверени, че ще се справят с набезите на съперника.

Резервата за Сърбия Филип Костич можеше да реши мача с втори гол, но не можа да засече топката след центриране при опразнената от Навас врата.

В игра за Коста Рика се включи добре резервата Джоел Кемпбъл, който при една атака се измъкна от сръбската защита, но се забави с удара и топката му бе изчистена в корнер от Миленкович. В последните десет минути костариканците опитаха да намерят вратата с удари извън наказателното поле, но сърбите успяха да блокират всяка топка.

В добавеното време Боланьос опита с отчаян удар от над 25 метра да вкара, но сръбският вратар Стойкович бе на място и само целуна топката след спасяването си.

В крайна сметка сърбите издържаха на натиска и не допуснаха изравнителен гол, което им донесе първи три точки на Мондиал 2018. В следващите мачове от групата на 22 юни Сърбия среща Швейцария, а Коста Рика ще се изправи срещу Бразилия.

Коста Рика - Сърбия 0:1

0:1 Коларов 57

Коста Рика: Навас, Акоста, Гонсалес, Дуарте, Калво, Гамбоа, Борхес, Руис, Гузман (Колиндрес 73), Венегас (Боланьос 60), Уреня (Кемпбъл 66)
Селекционер: Оскар Рамирес

Сърбия: Стойкович, Тошич, Иванович, Коларов, Миленкович, Миливойевич, Тадич (Рукавина 83), Милинкович-Савич, Матич, Ляич (Костич 70), Митрович (Прийович 90)
Селекционер: Младен Кръстаич